Aż 90 proc. Polaków jada codziennie ciepły posiłek, a 95 proc. z nich przygotowuje obiad w domu – wynika z raportu Zachowania żywieniowe Polaków przeprowadzonego przez CBOS. Czym najchętniej się zajadamy w obiadowej porze? Czy współczesna polska kuchnia korzystnie wpływa na nasze zdrowie?
Sok owocowy czy woda mineralna? A może zrezygnujemy całkowicie z napojów do obiadu? Takie pytania pojawiają się bardzo często podczas naszych wizyt w restauracjach. Ceny napojów w kartach są bardzo wysokie. Za szklaneczkę świeżego soku z pomarańczy możemy zapłacić nawet tyle, co za główne danie lub dwa talerze dobrej zupy. Dlaczego nie może być taniej? O odpowiedź na to pytanie poprosiłem kilku restauratorów.
Już po raz dziesiąty w Jaśle odbędą się Międzynarodowe Dni Wina. W ostatni wakacyjny weekend (28 – 30 sierpnia) do miasta zapraszamy wszystkich miłośników wina.
OpolFest II- to następna edycja Festiwalu Piwa, Wina & Sera. To jedyne branżowe wydarzenie na Śląsku Opolskim podczas którego propagujemy kulturę spożywania wina, piwa, i swojskich serów. Festiwal to oddanie hołdu najstarszym trunkom na świecie o bogatej tradycji.