Sałatki kojarzą nam się z dobrym żywieniem i witalnością. Niestety, wiele osób podczas ich przygotowywania popełnia błędy. Wśród nich można wymienić dodawanie świeżego ogórka zielonego, który pozbawia potrawę witaminy C. Na wartości tracą również zbyt drobno pokrojone warzywa – witaminy ulatują z nich wskutek działania tlenu.
Z roku na rok wino zyskuje w naszym kraju coraz większą popularność, a dynamika jego spożycia rośnie w szybkim tempie. Jednak udział wina w rynku alkoholi w Polsce to wciąż niski poziom w porównaniu z innymi krajami europejskimi. Statystycznemu Polakowi wystarcza 100 ml wina na trzy dni, podczas gdy Francuz taką porcję wypija każdego dnia. Ale jak przewidują eksperci, już za kilkanaście lat będziemy pili tyle wina co Francuzi czy Hiszpanie, czyli ok. 40 litrów rocznie.
W dniach 04 – 06 listopada br. w EXPO Kraków przy ul. Galicyjskiej 9 w Krakowie tradycyjnie spotka się branża hotelarsko-gastronomiczna, bo listopad to idealny czas na robienie interesów i wprowadzanie zmian w tym sektorze. Doskonałym źródłem informacji i inspiracją jest kompleks Targów HORECA®, na który składają się 23. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®, 9. Salon Wyposażenia i Usług SPA & WELLNESS®, 14. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD® oraz 13. Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO®.
Festiwal Kuchni Kujawskiej odbędzie się 13 września w Lubrańcu. Impreza będzie miała charakter regionalny, nastawiony na promocję kujawskiej tradycji kulinarnej wśród możliwie największej liczby odbiorców.