Wyszukaj lokal
Wyszukaj lokal
 
Ocena na podstawie 1 opinii
4.3/5

Czardasz. Restauracja, pub

Adres

Śląska 66b
80-379 Gdańsk
Województwo Pomorskie

Telefon

58 553 40 12
Czardasz. Restauracja, pub

Typ kuchni:europejska,

Przepraszamy, ale właściciel punktu gastronomicznego nie dostarczył opisu w Twoim języku.
Opinie użytkowników - Czardasz. Restauracja, pub
Dodaj opinię o lokalu

Czardasz... ostro i smacznie
  Data wizyty sobota, 26 Wrzesień 2015, 15:00 Data dodania 03.10.2015 11:17:44
Autor smakosze.info
Menu jest krótkie, jednak każdy znajdzie coś dla siebie. W karcie, oprócz typowych dań charakterystycznych dla kuchni węgierskiej, jak bogracz czy placek węgierskiego diabła, znajdziemy również świeżego dorsza czy łososia, golonkę, żeberka oraz kaczkę. Ceny są bardzo przystępne.

W oczekiwaniu na zamówione dania otrzymaliśmy czekadełko pod postacią smarowidła na bazie smalcu, pasty pomidorowej, czosnku, tymianku i kolendry podanej z kilkoma kromkami świeżego pieczywa. Pasta lekko pikantna, doskonała w smaku. Idealna do zaspokojenia pierwszego głodu.

Zupy, to rosół cielęcy podany z daragaluskami (kluskami na bazie kaszy manny) oraz bogracz z cielęciną i karkówką wieprzową. Bogracz był bardzo gęsty, o wyrazistym pomidorowo-paprykowym smaku. Zawierał sporo kawałków miękkiego i bardzo smacznego mięsa. Rosół, to lekko mętny bulion o wyrazistym smaku, podany z dwiema kluseczkami oraz pomidorkiem cherry. Obie zupy mocno pikantne. O ile jednak w przypadku bogracza pikantność była uzasadniona, o tyle w przypadku delikatnego bulionu cielęcego była raczej niezrozumiała. Dwie kluseczki były mocno twarde, a pomidor w zupie zbędny.

Pierożki szefa, to trzy pierożki z ciasta drożdżowego wypełnione pysznym, delikatnym i lekko pikantnym farszem mięsno-paprykowym. Podane z dwoma dipami na bazie majonezu i jogurtu (czosnkowy i paprykowy) smakowały doskonale.

Placek węgierskiego diabła, czyli klasyczny placek po węgiersku, to sporej wielkości, świeżo upieczony placek ziemniaczany został przełożony mocno mięsnym gulaszem cielęco-wieprzowym. Podobnie jak w bograczu mięso było bardzo miękkie, lekko pikantne i fantastycznie smaczne. Pikantność dania została złagodzona lekko kwaśną, gęstą śmietaną. Żeberka wieprzowe glazurowane pastą paprykowo-pomidorową z dodatkiem whisky - pyszne!

Czy odwiedzisz ten lokal ponownie?
tak
Czy poleciłbyś/poleciłabyś ten lokal swoim znajomym?
tak
Cena dania: 20-40 PLN
Jedzenie
 
 
 
 
dobre
Lokal
 
 
 
 
ładny
Obsługa
 
 
 
 
dobra
Ceny
 
 
 
 
 
dobre
Czardasz. Restauracja, pub
Śląska 66b , Pomorskie 80-379
58 553 40 12
850
  • SMAKOSZE
  • Targi HORECA/GASTROFOOD, Kraków
  • ENOEXPO, Kraków
  • Opolfest 2015
  • Kawa dla Fundacji
  • Kornelia Polnisches Restaurant
  • Prospectum s.r.o.
0.04298901