Data wizyty wtorek, 7 Czerwiec 2016, 20:00Data dodania25.06.2016 10:20:39
Autorsmakosze.info
Po wejściu do niewielkiego przedsionka i przekroczeniu progu kolejnych drzwi przenosimy się do wiejskiej karczmy. Podłoga z drewnianych desek, wielkie drewniane stoły i ławy, drewniane belki na suficie oraz jasne kolory nierównych ścian nadają temu miejscu swojskiego klimatu. Trochę razi umiejscowiony w kącie bar odgrodzony od reszty sali wysoką ścianką z drewnianych ciemnych dech, za którymi znikają dziewczyny z obsługi tak, że ich nie widać i ma się wrażenie że na sali nikt nie obsługuje.
Pierogi średniej wielkości. W średniej grubości cieście znalazł się dobrze doprawiony, aromatyczny i smaczny farsz z nie przekwaszonej za mocno kapusty. Pierogi nie są oszukane, zatem więcej jest w nich nadzienia niż ciasta. Ciasto ugotowane i podane w postaci lekko twardawej, zatem otrzymujemy fajnego pieroga a nie rozgotowaną kluchę.
Danie główne, to średniej wielkości porcja żeberek podana w sosie śliwkowo-czosnkowym z dodatkiem surówek i kopytek. Żeberka bardzo mięsne (praktycznie bez kostek czy tłuszczu). Mięso soczyste, delikatne, bardzo aromatyczne i smaczne. Doskonale smakowało ze startymi ugotowanymi burakami czerwonymi podanymi bez żadnych dodatków oraz surówką sezonową. Kopytka ugotowane al dente, również smaczne.
Czasami warto zboczyć z głównych ulic miasta, ponieważ praktycznie tuż za rogiem można trafić na lokal, który serwuje doskonałą kuchnię zachowując przy okazji rozsądek w cenach. Polecam zdecydowanie.
Pierogi średniej wielkości. W średniej grubości cieście znalazł się dobrze doprawiony, aromatyczny i smaczny farsz z nie przekwaszonej za mocno kapusty. Pierogi nie są oszukane, zatem więcej jest w nich nadzienia niż ciasta. Ciasto ugotowane i podane w postaci lekko twardawej, zatem otrzymujemy fajnego pieroga a nie rozgotowaną kluchę.
Danie główne, to średniej wielkości porcja żeberek podana w sosie śliwkowo-czosnkowym z dodatkiem surówek i kopytek. Żeberka bardzo mięsne (praktycznie bez kostek czy tłuszczu). Mięso soczyste, delikatne, bardzo aromatyczne i smaczne. Doskonale smakowało ze startymi ugotowanymi burakami czerwonymi podanymi bez żadnych dodatków oraz surówką sezonową. Kopytka ugotowane al dente, również smaczne.
Czasami warto zboczyć z głównych ulic miasta, ponieważ praktycznie tuż za rogiem można trafić na lokal, który serwuje doskonałą kuchnię zachowując przy okazji rozsądek w cenach. Polecam zdecydowanie.
Koszt posiłku (pierogi+danie główne+napój): 54 zł