Usytuowana w najstarszej i najbardziej magicznej części XIV- wiecznego zamku krzyżackiego dwusalowa Restauracja Refektarz i Wielki Refektarz to miejsce hołdujące najznakomitszym tradycjom kulinarnym. Hotel ZAMEK RYN****, dawna siedziba komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych lasów i jezior, zobowiązuje do obyczajnego zachowania odzwierciedlającego się zarówno w wykwintności na stole jak i bardzo pieczołowitym przygotowaniu potraw. W restauracji króluje ponadczasowa klasyka w nowoczesnej aranżacji.
SZEF KUCHNI zdobywał kulinarne szlify w najbardziej prestiżowych obiektach hotelarskich na północnym zachodzie Anglii, nagradzanych „rozetami AA”. Jego wieloletnie doświadczenie pozwala na komponowanie dań z wyrafinowanym kunsztem, lekkością i tworzenie dzieł kulinarnych z połączenia smaków staropolskich, międzynarodowych oraz trendów kuchni fusion. Koronne danie Szefa Kuchni to config z kaczych nóżek; sekretne przyprawy i zioła z przyzamkowego ogrodu oraz specjalny proces przygotowywania wydobywają z mięsa feerię smaków i aromatów.
Każda pora roku to idealny powód do inspiracji kulinarnych. Wiosną przygotowuje się szparagi, raki i pieczoną jagnięcinę. Latem dominują dania kuchni wegetariańskiej. Jesiennymi specjalnościami są potrawy z grzybów i dziczyzny (borowiki, rydze, jelenie, dziki, bażanty). Zima natomiast to popisy kuchni słowiańskiej, czyli pierogi, pyzy, knedle, a także aromatyczne babki ziemniaczane. Przez cały rok zamkowy cukiernik potrafi wyczarować cuda w postaci ciast, tortów i deserów z rozpływającej się w ustach czekolady, pachnących i świeżych owoców i najwyższej jakości składników.