Data wizyty wtorek, 27 Wrzesień 2016, 19:00Data dodania25.10.2016 9:05:58
Autorsmakosze.info
Przystawka pod postacią szparagów (Asparagi gratinati con parma) była bardzo smaczna. Zapieczone z szynką parmeńską i parmezanem dawały doskonałą kompozycję smakową. Szparagi były ugotowane al dente. Szynka miała mocny, intensywny smak i aromat. Lekki minus za pomidorki koktajlowe, podane w charakterze dekoracji. Dekoracja na talerzu powinna być jadalna. Pomidorki były niedojrzałe i zielone w środku, a przez to były kwaśne i niesmaczne. Z kronikarskiego obowiązku należy również dodać, że pierwsza porcja szparagów była rozgotowana. Po zwróceniu uwagi na ten fakt kelnerce danie wróciło do kuchni, a po kilku minutach otrzymałem już danie prawidłowe. Kelnerka przeprosiła za wpadkę kuchni. Przystawka była najsłabszym daniem kolacji.
Zupa, to typowe danie włoskie. Krem z cukinii (Vellutata zum zuchine) został podany z czerwonym pieprzem, pestkami dyni oraz serem gorgonzola. Bardzo łagodny i delikatny smak cukinii był doskonale przełamywany słodko-ostrym smakiem sera pleśniowego oraz pieprzu. Całość tworzyła doskonałe w smaku danie.
Dania główne, to dwie propozycje makaronowe. Pierwsza z nich, to grube rurki rigatoni podane z doskonałym w smaku, gęstym i kremowym sosem grzybowym na bazie świeżych borowików z dodatkiem piersi z kaczki. Mięso kaczki było soczyste i smaczne. Drugi z makaronów, to bucatini, czyli grube nitki podane z gęstym sosem zrobionym na bazie przetartych pomidorów i oliwy z dodatkiem włoskiego boczku i serem owczym Pecorino. Słodki smak pomidorów doskonale łączył się intensywnym smakiem boczku i sera. W obu przypadkach makaron ugotowany al dente. Obie propozycje doskonałe w smaku i godne polecenia.
Deser, to klasyka w najlepszym wydaniu, czyli tiramisu. Pysznie kawowe w smaku, o lekkiej i kremowej konsystencji.
Zupa, to typowe danie włoskie. Krem z cukinii (Vellutata zum zuchine) został podany z czerwonym pieprzem, pestkami dyni oraz serem gorgonzola. Bardzo łagodny i delikatny smak cukinii był doskonale przełamywany słodko-ostrym smakiem sera pleśniowego oraz pieprzu. Całość tworzyła doskonałe w smaku danie.
Dania główne, to dwie propozycje makaronowe. Pierwsza z nich, to grube rurki rigatoni podane z doskonałym w smaku, gęstym i kremowym sosem grzybowym na bazie świeżych borowików z dodatkiem piersi z kaczki. Mięso kaczki było soczyste i smaczne. Drugi z makaronów, to bucatini, czyli grube nitki podane z gęstym sosem zrobionym na bazie przetartych pomidorów i oliwy z dodatkiem włoskiego boczku i serem owczym Pecorino. Słodki smak pomidorów doskonale łączył się intensywnym smakiem boczku i sera. W obu przypadkach makaron ugotowany al dente. Obie propozycje doskonałe w smaku i godne polecenia.
Deser, to klasyka w najlepszym wydaniu, czyli tiramisu. Pysznie kawowe w smaku, o lekkiej i kremowej konsystencji.