Wiosną w Czechach odbywa się wiele imprez gastronomicznych, które gromadzą miłośników trunków oraz czeskiej i międzynarodowej kuchni. Na smakoszy czekają degustacje przysmaków regionalnych, wina i piwa z lokalnych browarów.
Warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses utrzymały Gwiazdki Michelin. W najnowszym wydaniu Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2017” warszawskie lokale Brasserie Warszawska, Kieliszki na Próżnej (dołączył w tym roku do zestawienia), Butchery and Wine oraz krakowski lokal Zazie zdobywają wyróżnienie Bib Gourmand przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny.
Grupa tematyczna "Kulinarne Czary-Mary" została założona z zamiarem zebrania fajnych i ciekawych ludzi, którzy tak jak założyciele grupy kochają gotować. Grupa jest również miejscem dla tych, którzy szukają inspiracji kulinarnych lub dopiero uczą się gotować.
Członkowie grupy codziennie dzielą się zdjęciami i przepisami potraw, które samodzielnie wykonali w swoich kuchniach. Wśród zdjęć i przepisów znajdują się dania śniadaniowe, obiadowe, desery czy potrawy na specjalne okazje. Swoimi osiągnięciami dzielą się tam osoby starsze i młodsze, profesjonaliści i amatorzy.
Pizza to potrawa, której nikomu nie trzeba przedstawiać, ani nie trzeba nikogo do niej zachęcać. Nie każdy jednak wie, że 9 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji marka WINIARY zachęca do przygotowania bliskim prawdziwej włoskiej uczty. Zainspiruj się poniższymi pomysłami i spróbuj stworzyć wspólnie z rodziną własną, oryginalną pizzę bez wychodzenia z domu!