Wyszukaj lokal
Wyszukaj lokal
 
doRestauracji.pl Międzynarodowy Dzień Pizzy - 9.02.

Międzynarodowy Dzień Pizzy - 9.02.

poniedziałek, 8 Luty 2016, 22:42

Pizza to potrawa, której nikomu nie trzeba przedstawiać, ani nie trzeba nikogo do niej zachęcać. Nie każdy jednak wie, że 9 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji marka WINIARY zachęca do przygotowania bliskim prawdziwej włoskiej uczty. Zainspiruj się poniższymi pomysłami i spróbuj stworzyć wspólnie z rodziną własną, oryginalną pizzę bez wychodzenia z domu!

Międzynarodowy Dzień Pizzy - 9.02.

Pizza to jedno z tych dań, dla którego jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Możemy bawić się smakami wzbogacając włoskie ciasto składnikami, które lubimy najbardziej tworząc oryginalne wersje tej jednej z ulubionych na świecie potraw. Ze względu na to, że do pizzy możemy dodawać praktycznie nieskończoną liczbę dodatków w przygotowania domowej pizzy zachęcamy włączyć także naszych bliskich. Wspólnie możemy wzbogacać podstawową wersję ulubionymi warzywami czy mięsami, dzięki czemu stworzymy oryginalną wersję dania, która z pewnością zdobędzie podniebienia całej naszej rodziny. Z pomysłami na apetyczne i szybkie w wykonaniu pizze przychodzi marka WINIARY!

Pizza Margherita uchodzi za klasykę smaku, proponujemy, więc przepis na łatwy i szybki posiłek, który możesz przygotować na wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Wystarczy drożdże zalać 3 łyżkami ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia. Następnie drożdże łączymy z mąką, solą i olejem, dodajemy pozostałą wodę, wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Pomidory i ser kroimy w plastry. Sos boloński Italia WINIARY rozprowadzamy w 200 ml zimnej wody, gotujmy na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na wysmarowaną masłem tortownicę, lekko podwijając brzegi. Następnie ciasto smarujemy przygotowanym sosem bolońskim i układamy na nim pomidory, ser oraz liście bazylii. Całość posypujemy tymiankiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 st.C. Ta propozycja, która na wierzchu prezentuje składniki w trzech narodowych barwach włoskich – zieloną bazylię, czerwony sos pomidorowy i biały ser mozzarella z pewnością podbije serca naszych domowników. Najlepiej smakuje z dodatkiem Sosu czosnkowego WINIARY!

Jeśli mamy w domu pociechy, które nie przepadają za warzywami i brakuje nam pomysłów na to jak je do nich przekonać, idealnym rozwiązaniem może być zaproponowanie im pizzy z polędwicą i warzywami. To ciekawe kolorowe i smaczne danie powinno zachęcić najmłodszych do spróbowania warzyw, po które na co dzień nie sięgają tak chętnie. Na początek mąkę przesiewamy do miski, podgrzewamy pół szklanki mleka, kruszymy drożdże do kubka, dodajemy cukier, łyżkę mąki i mleko, wszystko mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Następnie do mąki dodajemy sól, 2 łyżki oleju oraz wyrośnięte już drożdże i dokładnie wyrabiamy ciasto. Gdy będzie już gotowe przykrywamy go ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Później rozwałkowujemy je i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem formując brzegi o grubości około 1 cm. Ciasto smarujemy 2 łyżkami Ketchupu Łagodnego WINIARY i rozkładamy na nim warzywa takie jak np.: brokuły, szpinak - podduszamy na oleju, doprawiamy Przyprawą Ziarenka Smaku ziołowe WINIARY i rozkładamy na cieście razem z polędwicą pokrojoną w paski i startym, żółtym serem. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 15 minut. W ten prosty sposób przygotujemy danie, w którym zasmakują nie tylko nasze pociechy!

Wielbicielom oryginalnych potraw z pewnością posmakuje natomiast pyszna pizza ze szparagami na twarożkowym cieście. By stworzyć to oryginalne danie należy wymieszać mąkę, twaróg, olej, jajko, proszek do pieczenia i sól. Następnie zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je i przekładamy do natłuszczonej masłem tortownicy. W międzyczasie oczyszczamy szparagi i gotujemy je w posolonej wodzie przez około 8 minut, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Szynkę kroimy w paski, rozkładamy ją na pizzy razem ze szparagami, po czym posypujemy serem. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C, pizzę pieczemy przez 20 minut. Smacznego!

  • SMAKOSZE
  • Targi HORECA/GASTROFOOD, Kraków
  • ENOEXPO, Kraków
  • Opolfest 2015
  • Kawa dla Fundacji
  • Kornelia Polnisches Restaurant
  • Prospectum s.r.o.
0.01946210