Wyszukaj lokal
Wyszukaj lokal
 
doRestauracji.pl Najlepsza zabawa… tylko po włosku

Najlepsza zabawa… tylko po włosku

czwartek, 3 Wrzesień 2015, 0:40

Niemal wszyscy znają wielkie włoskie przeboje z lat siedemdziesiątych oraz osiemdziesiątych. Miłośnicy opery na całym świecie cenią twórczość Rossiniego, Verdiego i Pucciniego, a wieczorne kolacje we dwoje nie mogą się obyć bez pięknych miłosnych ballad Bocelliego oraz Ramazzottiego. Co sprawia, że włoska muzyka tak wspaniale wpisuje się w różnorodne gusta? Jakie dania podkreślą zabawę we włoskim klimacie - radzą eksperci marki Malma z kuchni Dantego - Leonardo Masi i Alfredo Boscolo.

Najlepsza zabawa… tylko po włosku

A wszystko zaczęło się…

Włochy nazywane są kolebką europejskiej muzyki artystycznej a także wspaniałej opery. To właśnie tutaj powstały wielkie dzieła operowe, a wielu twórców marzy, aby ich utwór został wystawiony na deskach weneckiego teatru. Jednak muzyka słonecznej Italii to przed wszystkim rozrywkowe piosenki, które usłyszymy we włoskich sklepach, trattoriach, na ulicy. Dzięki melodyjnemu językowi wpadają one w ucho nie tylko mieszkańcom Półwyspu Apenińskiego, ale również odwiedzającym z innych krajów. Bo we włoskich przebojach słychać pasję, miłość, zabawę. Są one tak samo energetyczne jak Włosi, którzy czerpią radość życia z wszystkiego co ich otacza: ludzi, sztuki oraz jedzenia.

Przede wszystkim – radość życia

Idealny włoski wieczór to dobra zabawa przy wspaniałej muzyce, pysznych daniach i wybornym winie. Ten klimat można z łatwością przenieść do naszego domu urządzając z rodziną lub znajomymi wieczór w klimacie „Viva Italia!”. - Przepis jest prosty: po pierwsze włoskie dania makaronowe. Wybierając najlepsze składniki – makaron Malma, bazylię, parmezan, przygotujemy wspaniałą włoską ucztę. Planując naszą kolację we włoskim klimacie warto zadbać o różnorodność i przygotować różne pasty, które nasi goście będą mogli wybierać i kosztować wedle uznania – mówi Leonardo Masi. – Pamiętajmy, że Włosi kochają uczty! Spotkania przy suto zastawionym stole organizują z różnych okazji, ale również bez okazji. Najważniejsze jest to, że nasi najbliżsi mogą się spotkać i zjeść pyszną kolację – dodaje Alfredo Boscolo. Dlatego sięgnijmy po znane włoskie smaki takie jak makaron chifferi rigati z pesto genovese, conchiglie rigate z kurczakiem i serem gorgonzola czy tagliatelle alla boscaiola. Te dania z pewnością podbiją podniebienia naszych gości i razem ze włoską muzyką przeniosą do słonecznej Italii.

Magia włoskiego wina

Na naszym wieczorze z pewnością nie powinno zabraknąć wina z Półwyspu Apenińskiego – najbardziej znanego toskańskiego Chianti, musującego Prosecco czy deserowej marsala. Wina dobierajmy zgodnie z naszym smakiem oraz potrawami, które serwujemy – do potraw z cięższymi sosami dobierzmy wino o bogatym bukiecie, wytrwane, natomiast do dań lżejszych - młodsze i lżejsze. Wina deserowe lub włoskie nalewki, takie jak Amaretto możemy zaserwować na koniec kolacji razem ze słodkościami.

- Pamiętajmy, że wieczór z rodziną czy znajomymi to przede wszystkim przyjemność, która ma nam dostarczyć samych pozytywnych wrażeń. Wybierając na temat przewodni Włochy mamy pewność, że nasi goście będą się doskonale bawić przy wspaniałych przebojach, a my zachwycimy ich pysznymi włoskimi daniami, których przygotowanie będzie dla nas przyjemnością a nie długim i trudnym obowiązkiem – podpowiadają eksperci z Kuchni Dantego.

Malma – jedyna w swoim rodzaju! Najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem po to, by móc rozsmakować się i zakochać w pysznej, włoskiej kuchni. Per l’amore della pasta!

***
Tagliatelle alla boscaiola

Składniki:
• 200 g makaronu Malma tagliatelle nidi
• 150 g pancetty
• 150 g pieczarek
• 1 cebula
• 1 op. pomidorów w puszce
• 150 g śmietany kremówki
• Natka pietruszki
• Parmezan
• Oliwa
• Sól, pieprz

Przygotowanie:
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażamy, a następnie dokładamy pokrojoną pancettę oraz pieczarki. Chwilę smażymy.
Następnie dodajemy pomidory z puszki i wszystko razem mieszamy i dusimy. Po chwili dodajemy śmietanę oraz przyprawy.  

                                                                           

Chifferi rigati z pesto genovese

Składniki:
• 200 g makaronu Malma Chifferi Rigati
• 50 g listków bazylii
• 1 ząbek czosnku
• 20 g orzeszków pinii
• 20 g parmezanu
• 20 g pecorino romano
• 40 ml oliwy z oliwek
• sól, pieprz

Przygotowanie:
Sery ścieramy na tarce i razem z innymi składnikami ucieramy blenderem lub w moździerzu, aż powstanie gładka masa. Powstałe pesto nie musi być idealnie zmiksowane - tekstura sosu zależy od naszych upodobań.
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Odcedzony, jeszcze gorący makaron mieszamy z sosem dodając go po łyżce, do momentu, aż sos pokryje dobrze makaron. Podajemy posypany startym serem

                                                                

Conchiglie Rigate z kurczakiem i serem gorgonzola

Składniki:
• 200 g makaronu Malma Conchiglie Rigate
• 0,5 kg piersi z kurczaka
• 0,5 łyżeczki soli
• 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 200 g pieczarek
• 2 szklanki śmietany kremówki
• 100 g startego sera gorgonzola
• 3/4 szklanki startego parmezanu
• Natka pietruszki

Przygotowanie:
Pierś kurczaka kroimy w kawałki i posypujemy solą oraz pieprzem. Połowę smażymy na patelni z łyżką oliwy z oliwek do momentu, aż zbrązowieje. Wysmażoną pierś odkładamy na talerz i postępujemy tak samo z drugą częścią. Następnie kroimy pieczarki w plastry i smażymy na łyżce oliwy przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodajemy usmażoną pierś z kurczaka i śmietanę doprowadzając całość do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 3 minuty bez przykrycia.
W garnku mieszamy ser gorgonzola z parmezanem, solą, pieprzem i gotujemy około 1 minuty. Roztopione sery dodajemy do kurczaka i delikatnie mieszamy z makaronem i pietruszką.
Gotowe danie posypujemy pozostałym parmezanem.

Kuchnia Dantego
Czyli 2 sympatycznych Włochów – Alfredo i Leonardo – wenecjanin i florentczyk, którzy nade wszystko cenią sobie rodzimą kuchnię i literaturę, z powodzeniem łącząc je ze sobą. Jeden jest doktorem polonistyki i absolwentem konserwatorium, drugi posiada doktorat z Historii Europy. Leonardo na co dzień wykłada na UKSW, a Alfredo pracuje w korporacji. Gotowania uczyli się od swoich mam. Nieodzownym elementem dań z ojczyzny Leonarda i Alfreda jest Malma – makaron, który został stworzony z myślą o włoskiej kuchni i którego jakość potwierdzają sami Włosi.

 

foto: Makaron Malma - Conchiglie Rigate z kurczakiem i serem gorgonzola

  • SMAKOSZE
  • Targi HORECA/GASTROFOOD, Kraków
  • ENOEXPO, Kraków
  • Opolfest 2015
  • Kawa dla Fundacji
  • Kornelia Polnisches Restaurant
  • Prospectum s.r.o.
0.01724195