Wyszukaj lokal
Wyszukaj lokal
 
doRestauracji.pl Święta tradycyjne i zdrowe

Święta tradycyjne i zdrowe

piątek, 27 Listopad 2015, 14:44

Dietetyczka Barbara Dąbrowska-Górska radzi jak przygotować zdrowe święta, jednocześnie wyjść obronną ręką i w tym roku nie przybrać na wadze.

Święta tradycyjne i zdrowe

Zaplanuj zakupy

Nie zostawiaj zakupów spożywczych na ostatnią chwilę. Warto je zaplanować na ok. 2 tygodnie przed świętami. Zaopatrz się wtedy we wszystko, co ma dłuższy termin przydatności do spożycia np. pełnoziarnistą mąkę, orzechy czy mrożone owoce. Potrawy świąteczne to nie tylko tłuste dania. W tym roku wybierz przepisy, które obfitują w zdrowe dodatki. Wartość odżywczą można wzbogacić takimi składnikami jak: suszone śliwki kalifornijskie, orzechy, cytrusy czy dodając przyprawy - cynamon, goździki, imbir.

 

Zachowaj umiar

Teoretycznie proste, ale co roku i tak wstajemy od stołu przejedzeni. Jak temu zapobiec? Oto prosta strategia. Po pierwsze: jedz tylko wtedy, gdy czujesz głód, zachowaj normalny rozkład posiłków. Po drugie: postaw sobie cel – nie przytyję. Święta to może nie jest dobry czas na utratę wagi, ale na zyskiwanie zbędnych kilogramów też nie. Po trzecie: pamiętaj o błonniku pokarmowym, który zwiększy odczucie sytości i sprawi, że zjesz mniej. Bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego są suszone owoce np. 8-10 sztuk suszonych śliwek kalifornijskich (100g) wspomaga prawidłową pracę jelit.


Ogranicz zbędne kalorie

Masz ochotę skusić się na coś tłustego i wysokokalorycznego? Zrób to rozsądnie! Nie odsmażaj dań, zrezygnuj z pieczywa czy ziemniaków, nie używaj majonezu i dodatkowego oleju rzepakowego. W ten sposób ograniczysz kaloryczność, a jednocześnie będziesz cieszyć się smakiem ulubionych, świątecznych dań.

 

Spróbuj nowych potraw

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim kulinarna tradycja, ale warto co roku postawić na stole co najmniej jedno zupełnie nowe danie. W ten sposób kreujemy nowe, rodzinne zwyczaje i poszerzamy żywieniowe horyzonty. Warto zainspirować się przepisami świątecznymi z innych krajów lub zmodyfikować znane już receptury dodając nowe akcenty smakowe.


Polecam przepis autorstwa Mariety Mareckiej na rybę w galarecie ze śliwką kalifornijską, a także przepis na wigilijny tatar z konfiturą cebulową i suszonymi śliwkami kalifornijskimi od California Prune Board.

 

Ryba ze śliwką kalifornijską w galarecie



Składniki:
 Ok. 600 g filetów z halibuta
 ½ marchewki
 ½ pietruszki
 4 plastry imbiru
 Sól, pieprz
 2 gałązki rozmarynu
 250 g śliwki kalifornijskiej + kilka sztuk do dekoracji
 Kilka gałązek koperku
 1 skórka z cytryny w całości
 1 goździk
 1 kardamon
 1 łyżka masła
 Ok. 600-700 ml bulionu rybnego
 1 białko
 5 łyżek żelatyny

Przygotowanie:
Marchew i pietruszkę gotujemy do miękkości w bulionie rybnym. Rybę kroimy w ok. 2 cm kawałki, podgrzewamy bulion, dodajemy do niego skórkę z cytryny, 2 gałązki rozmarynu i 2 plastry imbiru. Podgrzewamy razem ok. 10 minut, zmniejszamy gaz i wkładamy partiami rybę. Gotujemy 2 minuty i wyciągamy ostrożnie. Układamy na półmisku do ostygnięcia. Śliwki suszone z Kalifornii zalewamy wodą, dodajemy 2 plastry imbiru, kardamon i goździk. Podgrzewamy, aż śliwki kalifornijskie zmiękną. Wyciągamy kardamon i goździk, miksujemy na gładką masę. Do kubeczka wlewamy 3-4 łyżki gorącej wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny, następnie dodajemy do masy śliwkowej i miksujemy blenderem, żeby dokładnie rozprowadzić żelatynę w masie. Bulion rybny podgrzewamy, wbijamy do niego surowe białko i  zagotowujemy. Jak białko się zetnie, przelewamy bulion przez gęste sito, można na nim położyć gazę. Musimy uzyskać klarowny bulion. W 200 ml ciepłego bulionu rozpuszczamy 2-3 łyżki żelatyny, następnie wlewamy płyn do podgrzanej reszty bulionu i mieszamy. Na dnie filiżanek układamy plastry marchewki, pietruszki, gałązki koperku i pokrojoną w paski śliwkę, nalewamy bulionu z żelatyną tyle, by przykrył zawartość filiżanki. Następnie delikatnie układamy kawałki ryby i znów zalewamy bulionem. Odstawiamy do lodówki na min. 30 minut do lekkiego stężenia.
Następnie nakładamy masę ze śliwek kalifornijskich i wstawiamy najlepiej na noc do lodówki do całkowitego stężenia. Serwujemy z sokiem z cytryny, ćwiartkami cytryn lub z octem.

Czas przygotowania:
1 godzina, czas na stężenie
galarety 3 godziny

 


Autorem tekstu jest Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk i ekspert kampanii informacyjnej „Przyjaciółka z Kalifornii”.

 

 

O California Prune Board
California Prune Board reprezentuje branżę suszonych śliwek z Kalifornii, składającą się z 900 plantatorów śliwek oraz 26 firm konfekcjonujących pod nadzorem Kalifornijskiego Departamentu Żywności i Rolnictwa. Suszona śliwka uważana za część kalifornijskiej bogatej historii, pozostaje istotnym czynnikiem dobrobytu gospodarczego Kalifornii. Kalifornia zaopatruje 99 procent dostaw w Stanach Zjednoczonych oraz 42 procent światowych dostaw suszonych śliwek, będącymi wygodną, zdrową przekąską, odpowiadającą na potrzeby dzisiejszego, zabieganego stylu życia. California Prune Board jest sponsorem ISNAO (Międzynarodowego Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy). Członkowie California Prune Board współpracują z IOF (Międzynarodową Fundacją Osteoporozy). Więcej informacji, przepisów i video: www.californiaprunes.pl. Śledź California Prune Board na http://www.facebook.com/sliwkikalifornijskie oraz https://instagram.com/sliwki_kalifornijskie/

Przyjaciółka z Kalifornii” – informacje dotyczące kampanii
„Przyjaciółka z Kalifornii” to kampania organizowana przez California Prune Board w Polsce. Jej głównym celem jest przybliżenie informacji na temat walorów zdrowotnych śliwki kalifornijskiej, wysokiej jakości, a także różnorodności wykorzystania tego owocu w kuchni. Kampania informacyjna „Przyjaciółka z Kalifornii” obejmie szereg inicjatyw adresowanych do konsumentów, partnerów biznesowych oraz mediów, takich jak publikacje badań, spotkania informacyjne, warsztaty kulinarne. Więcej informacji w mediach społecznościowych: facebook.com/sliwkikalifornijskie, instagram.com/sliwki_kalifornijskie oraz na stronie poświęconej śliwkom kalifornijskim: www.californiaprunes.pl

  • SMAKOSZE
  • Targi HORECA/GASTROFOOD, Kraków
  • ENOEXPO, Kraków
  • Opolfest 2015
  • Kawa dla Fundacji
  • Kornelia Polnisches Restaurant
  • Prospectum s.r.o.
0.01204800