Wyszukaj lokal
Wyszukaj lokal
 
doRestauracji.pl Królowa Nowego Dnia

Królowa Nowego Dnia

niedziela, 30 Sierpień 2015, 15:51

Wielu z nas nie wyboraża sobie rozpoczęcia dnia bez aromatycznej filiżanki kawy. Jednym wystarcza zalanie wrzątkiem mielonej kawy, inni korzystają z kaw rozpuszczalnych lub ekspresów na kawę w kapslach. Jednak coraz więcej jest wśród nas prawdziwych kawoszy delektujących się świeżo zmieloną kawą z ekspresu. A Ty do której grupy Kawoszy należysz?

Królowa Nowego Dnia

Kawa jest dla większości z nas jednym z najbardziej ulubionych napojów. Serwujemy ją na wiele sposobów - oprócz tych najpopularniejszych, jak np.: espresso, cappuccino, caffè latte, latte macchiato czy espresso macchiato, proponowane nam są i inne, mniej znane rodzaje: coretto, ponce livornese, café noisette, melange.

Wśród gatunków kawy najbardziej znanymi są RobustaArabika. Kawa Arabika (coffea arabica) to najstarszy, a zarazem najbardziej popularny gatunek kawy. Prawdopodobnie około 70% całej kawy na świecie należy do tego gatunku. Arabika jest jedynym gatunkiem dającym ziarna, z których można uzyskać wysokiej jakości kawę, bez jakichkolwiek domieszek. Kawa Robusta (coffea Canephora) jest gatunkiem odkrytym dopiero w XIX wieku. Ziarna typu Robusta zawierają więcej kofeiny i używane są do wzmacniania innych kaw. Krzewy należące do tego gatunku rosną i owocują dużo szybciej niż należące do gatunku Arabika.

W przypadku podawania kawy bardzo ważne jest odpowiednie dobranie naczynia (grubsze ścianki filiżanek dłużej utrzymują ciepło napoju). Przed podaniem kawy zaleca się podgrzanie naczynia.

Poniżej zaprezentujemy najbardziej znane sposoby podawania kawy - większość rodzajów kaw wywodzi się z Włoch, natomiast dwie z nich pochodzą również z innych krajów (café noisette - ze Szwajcarii, a Wiener melange – z Austrii).

Espresso
To najbardziej klasyczny rodzaj kawy. Espresso jest bazą wielu napojów kawowych. Odpowiednie przyrządzenie kawy poznaje się po kremowej piance na powierzchni. We Włoszej pijają tę kawę z cukrem – z dość dużą jego ilością. Espresso należy podawać w niewielkich filiżankach (porcelanowe lub porcelitowe) o kształcie cylindra i pojemności ok. 50-70 ml. Do kawy często podawana jest szklanka wody. Espresso może być przygotowane również jako  espresso lungo (sporządzane z większą ilością wody, tzw. wydłużone) albo espresso ristretto (tzw. skrócone, bardziej skoncentrowane – przygotowywane za mniejszej ilości wody).

Cappuccino
Jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania kawy wymyślony został przez kapucynów jak i równiez na ich cześć nazwany. Cappuccino jest najdelikatniejszym napojem, w skład którego wchodzą: napar espresso, ciepłe mleko i mleczna piana (w równych proporcjach). Klasyczne cappucino pija się w porcelanowych lub porcelitowych filiżankach o lekko pękatym kształcie i zwiększonej pojemności – ok. 150-200 ml. Pianę mleczną często posypuje się cynamonem, kakao albo tartą czekoladą - nie jest to oryginalny dodatek, przez wielu uważany za psujący wartość napoju. Cappuccino może być również podawane jako cappuccino chiaro - z większą ilością mleka, jako cappuccino scuro - z odrobiną mleka lub jako cappuccino freddo - podawane na zimno (zazwyczaj mieszane w shakerze z kawałkami lodu).

Espresso macchiato
Ten rodzaj kawowego napoju jest przygototwywany na bazie espresso, do którego dodawane jest spienione ciepłe lub zimne mleko. Macchiato najczęściej podawane jest jak tradycyjne espresso, czyli w niedużych filiżankach z porcelany lub porcelitu. Możliwe jest również serwowanie napoju w niedużych szklankach z białego szkła z uszkiem.

Caffè latte
Ta włoska nazwa to po prostu nasza kawa z mlekiem. Caffè latte podawana jest w większych naczyniach, np. wysokich szklankach lub dużych filiżankach. Caffè latte jest sporządzana najczęściej w proporcjach: 1/3 espresso oraz 2/3 mleka (ciepłe, lekko spienione). Może występować również w wersji caffè latte freddo – jako napój schłodzony, z dodatkiem cukru.

Latte macchiato
Jedna z największych kaw oferowanych w kawiarniach. Kawa ta składa się z trzech warstw: najniższą warstwę stanowi mleko, środkową – espresso, a najwyższą – delikatna mleczna piana. Sposób jej przyrządzania jest nastepujący: najpierw na dno naczynia wlewa się mleko, potem umieszcza się na jego powierzchni pianę, a na końcu delikatnie wlewa gorące espresso. Kawę można na wierzchu posypać cynamonem lub tartą czekoladą (zalecana gorzka). Latte macchiatto podaje się w wyższych szklankach o pojemności ok. 250 ml (najczęściej z uszkiem). Do kawy podajemy również długą łyżeczkę.

Caffè coretto
Kawa sporządzana z dodatkiem niewielkiej ilości alkoholu: najczęściej grappy, sambuki, koniaku oraz cukru. Kawę coretto przygotowuje się na bazie naparu espresso. Napój serwuje się w niewielkich i niskich szklaneczkach.

Melange
Kawa melange lub też Wiener melange pochodzi z Austrii. Napój przyrządza się najczęściej z podwojnego espresso z dodatkiem gorącego mleka. Na środku powierzchni powinien być niewielki kleks mlecznej piany. Wiener melange występuje w różnych odmianach, np. ilość mleka równa jest ilości kawy lub do niektórych dolewana jest gorąca czekolada. Melange serwuje się w porcelanowych lub porcelitowych filiżankach o pękatym kształcie. Powierzchnię napoju można również posypać utartą gorzką czekoladą.

Café noisette
Sposób przyrządzania tej kawy wywodzi się ze Szwajcarii. Mocny napar kawy wlewa się do filiżanki o pękatym kształcie albo do niewielkiej szklaneczki (nagrzanej bezpośrednio przed podaniem). Powierzchnię napoju ozdabia się porcją bitej śmietany a całośći skrapia się odrobiną wiśniówki.

W kawiarniach możemy spotkać się również z innymi rodzajami kaw, np.

Espresso dopio to po prostu podwójne espresso; Americano to kawa z ekspresu, która w smaku przypomina kawę filtrowaną, dolewana jest do filiżanki gorąca woda, aby rozcieńczyć napar, zachowując jednocześnie specyficzny smak; Flavoured latte to kawa latte z dodatkiem syropu smakowego, np. wiśniowego, Irish, rumowego, waniliowego, kokosowego, brzoskwiniowego czy pistacjowego; Caffe con panna to espresso podawane z ubitą śmietanką na wierzchu; Mocca to w 1/3 kawa espresso dodawana do 1/3 spienionego mleka z dodatkiem kakao lub gorącej czekolady; Romano to espresso podawane ze świeżą skórką z cytryny; Cafe au lait to kawa z mlekiem; Cafe allange to mocna czarna kawa podawana ze szklanką zimnej wody niegazowanej; Cafe corretto to kawa espresso z likierem podawana w niewielkiej szklaneczce; Irish coffee to kawa z whiskey i bitą śmietaną.

Znacie jeszcze inne rodzaje lub sposoby podawania kaw? A może nie potraficie rozszyfrować niektórych nazw, które są w Waszej kawiarni? Swoje zdanie możecie wyrazić teraz w dyskusji pod artykułem.

 

autor: TAK

foto: pixabay.com

 

  • SMAKOSZE
  • Targi HORECA/GASTROFOOD, Kraków
  • ENOEXPO, Kraków
  • Opolfest 2015
  • Kawa dla Fundacji
  • Kornelia Polnisches Restaurant
  • Prospectum s.r.o.
0.00439715