Wyszukaj lokal
Wyszukaj lokal
 
doRestauracji.pl Czarne gołąbki Krużewnickie - produkt tradycyjny

Czarne gołąbki Krużewnickie - produkt tradycyjny

poniedziałek, 20 Lipiec 2015, 13:23

Ludność, która po II wojnie światowej przybyła na Dolny Śląsk, przywiozła wśród inwentarza kulturowego także własne tradycje związane z przygotowywaniem pożywienia.

Czarne gołąbki Krużewnickie - produkt tradycyjny

Kuchnia osadników z Kresów południowo-wschodnich (m.in. tarnopolskie, stanisławowskie, lwowskie) wyróżniała się upodobaniem do potraw mącznych, takich jak pierogi, czy gołąbki z nadzieniem, a także znajomością przyrządzania potraw z grzybami oraz barszczy – białego i czerwonego.

 

Potrawa ta została wpisana na „Listę Produktów Tradycyjnych” prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w marcu 2008 r. Poniżej przedstawiamy Państwu przepis na ten tradycyjny smakołyk.

 

CZARNE GOŁĄBKI KRUŻEWNICKIE


Składniki:


0,5 kg kaszy gryczanej,

2 jajka,

0,5 kg wędzonki np. krotoszyńskiej,

3 ugotowane ziemniaki,

główka kapusty,

szklanka oleju,

1 cebula,

główka czosnku,

pieprz i sól do smaku



Wykonanie:


Z kapusty wycinamy głąb i obgotowujemy ją przez około 5 minut, a następnie pozostawiamy na pół godziny w gorącej wodzie. Studzimy oddzielamy liście.

Wędzonkę i cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy.

Ziemniaki gotujemy, a po ostudzeniu przepuszczamy przez maszynkę.

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół szklanki oleju.

Ostudzoną kaszę mieszamy z zmielonymi ziemniakami, cebulą, podsmażoną wędzonką, przeciśniętym czosnkiem i jajkami. Przyprawiamy - wedle uznania - solą i pieprzem.

Farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy.

Gołąbki układamy ciasno w  rondlu, podlewamy wodą zmieszaną z pozostałym olejem i łyżką soli dusimy do miękkości.

 

Gołąbki ze względu na ich postny charakter (bezmięsne) były spożywane np. w Wigilię Bożego Narodzenia bądź w okresie Wielkiego Postu.

 

źródło: minrol.gov.pl

foto: potrawyregionalne.pl

  • SMAKOSZE
  • Targi HORECA/GASTROFOOD, Kraków
  • ENOEXPO, Kraków
  • Opolfest 2015
  • Kawa dla Fundacji
  • Kornelia Polnisches Restaurant
  • Prospectum s.r.o.
0.00776410